top of page

Ups en downs
“Ups en downs,” dat is zowat het meest gehoorde antwoord bij mijn cliënten wanneer ik vraag hoe de voorbije week is geweest. Een goed antwoord natuurlijk, het wil al zeggen dat op z’n minst niet alles slecht ging. Maar het geeft wel aan hoe veel mensen het gevoel hebben dat hun leven met ups en downs voorbij gaat, zonder dat ze daar zelf controle over hebben. Want dat kunnen ze meestal niet benoemen, hoe het dan komt dat het soms beter en soms slechter ging. En dat voelt niet goed, overgeleverd zijn aan hoe het gaat van dag tot dag, overgeleverd zijn aan je eigen stemmingen waar je geen enkele controle over lijkt te hebben.

En net daarom is het belangrijk om daar dan eens bij stil te staan. Wat zijn die ups en downs dan precies? Heel vaak, wanneer ik mensen vraag om er toch eens langer en dieper bij stil te staan, komen er toch bepaalde patronen naar boven. Patronen die iets zeggen over jouw gevoeligheden, dingen die voor jou belangrijk zijn, dingen die voor jou waardevol en helpend zijn, en andersom dingen die voor jou moeilijk zijn, gevoelige punten zijn.

Vaak zijn we ons daar niet van bewust. We voelen gewoon dat we “een slechte dag hebben” of “een goede dag”. We voelen een vaag gevoel van onrust maar kunnen het niet thuisbrengen, of voelen ons gewoon ineens beter zonder dat we weten hoe dat komt. Maar als we eens gaan kijken naar wat daar onder ligt, ontdekken we toch vaak dat er ergens in de onbewuste regionen van ons brein en ons lichaam vanalles gaande is waar we ons niet van bewust waren, maar dat toch een grote impact heeft op hoe we ons voelen.

Als we dan even terugdenken, ontdekken we dat we iets op de radio hebben gehoord over iemand die heel succesvol is geworden, wat ons confronteert met ons eigen gevoel van minderwaardigheid en het gevoel nog niets bereikt te hebben. We denken daar niet bewust over na, en stoppen dat na enkele seconden gauw weer weg want we zijn druk bezig en willen daar niet aan denken, maar het heeft wel een bepaald gevoel opgeroepen, een gevoel dat vaak blijft hangen en gaat bepalen hoe we de uren nadien ervaren. Het bepaalt met welke bril we kijken naar alles wat er nadien gebeurt, waardoor een kleine negatieve gedachte of gevoel een hele “off day” kan worden.

En soms is het ook niet iets wat echt is gebeurd, maar gewoon een gedachte die in ons opkwam, of een gevoel, of iets wat we in ons lichaam voelen. En dat dan blijft hangen. Of is het niet één groot ding maar een opeenstapeling van stressoren of gedachten.

En door daar bewust bij stil te staan, kunnen we er iets uit leren. Want die negatieve gebeurtenissen, gedachten of gevoelens die voor de “downs” zorgen, die zijn er niet zomaar, om jou te pesten, of omdat je niet positief genoeg bent. Nee, die zijn er omdat dat thema’s zijn die je nog niet verwerkt hebt. Misschien leer je, door er bij stil te staan, dat jouw thema “minderwaardigheid” is, of dat je angstig wordt van elk signaal dat je in je lichaam voelt. En door dat te gaan beseffen, kan je er ook iets aan gaan doen. Dan kan je gaan onderzoeken waar die negatieve gedachten en gevoelens vandaan komen, welke ervaringen in jouw leven hebben gemaakt dat je je steeds minderwaardig of angstig voelt. En door die oorzaken te gaan oplossen, krijg je wel weer meer controle over hoe het in het hier-en-nu met je gaat.

En ook in de omgekeerde richting geldt dat trouwens. Als we een goede dag hebben, loont het ook om eens stil te staan bij hoe dat dan komt. Welke dingen hebben we gedaan of gedacht die geholpen hebben om ons beter te voelen? Want hier zit ook een deel van de oplossingen in. Welke goede gewoontes kun je inbouwen, en welke positieve gedachten helpen jou om je beter te voelen.

Dus denk daar de komende week eens over na. Merk eens op op welke ups en downs jij ervaart in je leven, en met welke gebeurtenissen, gedachten of gevoelens dat samen hangt.

Heb je hier hulp bij nodig? Meld je via mijn website aan voor een verkennend gesprek, en dan kijken we samen verder.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page