top of page

Slaap!




Dit weekend voelde ik me down. En eenzaam. En daar was totaal geen reden voor. Het was prachtig weer, ik had een gevuld weekend met leuke activiteiten, ik had familie en vrienden gezien.

Dus waar kwam dat dan vandaan?

Lang moest ik niet zoeken. Ik ben een notoir slechte slaper. Dat is de laatste tijd al heel erg verbeterd, maar de voorbije week had ik terug 3 heel slechte nachten. Met als gevolg een oververmoeid lijf én hersenen die niet functioneerden. En dan voel je je al bijna automatisch depri.

Omgekeerd trouwens ook. Periodes dat ik wél goed slaap, sta ik vol verbazing te kijken naar hoe gòed je je kunt voelen! Wauw, zo kan het dus ook, denk ik dan.

Slaapklachten zijn ook een veel gehoord probleem bij mijn cliënten (en in het algemeen bij mensen met psychologische klachten). En het is een belangrijke om aan te pakken, want ik weet zelf beter dan wie ook: als je slecht slaapt, is het wel heel moeilijk om je terug beter te gaan voelen.

Het probleem met slaap is: je kunt het moeilijk rechtstreeks aanpakken. Slaap heb je niet onder controle. Je kunt heel erg hard liggen denken “val nu in slaap!!!” maar daarmee ga je niet sneller in slaap vallen, in tegendeel.

Dus moeten we het onrechtstreeks aanpakken. Want heel vaak hangt slecht slapen samen met stress. Opgebouwde stress en zorgen van de dag of onverwerkte trauma’s die in ons hoofd en ons lichaam blijven zitten. En ’s nachts probeert ons brein alles te verwerken, en kunnen we dus niet slapen. Ofwel liggen we te piekeren, of we voelen een paniekerig gevoel, of we worden wakker van nachtmerries.

Dat moeten we dus aanpakken: de onderliggende stress en trauma’s.

Want als je overdag alle negatieve gedachten en zorgen probeert te negeren wegens “geen tijd” of “dat is te moeilijk om aan te denken,” dan komt dat gewoon ’s nachts weer boven.

Als we ons vroeger nooit veilig hebben gevoeld ’s nachts of in ons bed en we hebben dat nooit verwerkt, dan blijven we ons onrustig en bang voelen tijdens de nacht.

Als we overdag veel te veel doen en we komen nooit tot rust, dan blijft ons lichaam ’s nachts in overdrive.

Als we tijdens de dag beter kunnen omgaan met stress en moeilijke situaties, en de onderliggende ervaringen en trauma’s zijn verwerkt, dan komt beter slapen vaak vanzelf. En dat is ook hoe het hoort :-)


Ben je nieuwsgierig geworden, wil je meer informatie of heb je hier hulp bij nodig?

Laat hieronder of op mijn Facebookpagina een reactie achter, contacteer me via e-mail, of vraag een eerste gesprek aan via het formulier op de website.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page